Угорська кухня - імперія смаків і ароматів - 3 Лютого 2011 - Євроклуб "RAINBOW"
Головна | Реєстрація | Вхід | RSSНеділя, 04.12.2016, 08:11

КУ Сумська ЗОШ №12

Євроклуб
  RAINBOW


Меню сайту
Категорії розділу
Світові новини [57]
Новини в Україні [27]
Моє місто [6]
Новини Євроклубу Rainbow [87]
Шкільне життя [16]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Міні-чат
Головна » 2011 » Лютий » 3 » Угорська кухня - імперія смаків і ароматів
10:11
Угорська кухня - імперія смаків і ароматів
Угорську кухню відрізняють велика різноманітність і фантазія приготування страв, їх ситність і використання самих різноманітних приправ. Найвідомішою стравою є, звичайно ж, гуляш. Однак це зовсім не та печеня з м'яса з овочами і підливою, яке подають в інших європейських країнах. Справжній угорський гуляш - це густий, гострий суп з великими шматками м'яса та картоплі.
Традиція приготування гуляшу дуже давня. Його придумали готувати предки сучасних угорців - кочові племена мадярів. Цілими добами гнали вони свої стада по степах Середнього Дунаю і були змушені запасатися засушеною яловичиною та бараниною. Коли виникала необхідність перекусити, пастухи-кочівники просто кидали м'ясо в казан з окропом.


Крім основних інгредієнтів, що використовуються для приготування гуляшу, мадяри додавали в цей суп ще й тархоню, локшину у вигляді кружечків. У наші дні тархоня подається як гарнір до багатьох страв угорської кухні. Взагалі кажучи, страви, що поєднують в собі перше і друге, - характерна особливість угорської кухні. Серед інших страв, що відносяться до цієї категорії, потрібно відзначити перш за все лечо (в Угорщині воно являє собою страву з цибулі, помідорів, паприки і слабокопченої свинячої ковбаси) і курчати-папрікаш з галушками.
Гідне місце в сучасній угорській кухні займають супи, в тому числі фруктові, наприклад вишневий суп по-трансільванський зі сметаною, медом і розмарином. Якщо вам доведеться подорожувати вздовж Дунаю або по березі Тиси, обов'язково скуштуйте знаменитої місцевої юшки. На народному святі халасле (halaszle), який проходить щорічно 12 липня в Байо (Південний Алфельд), готують чудову юшку з локшиною і червоним перцем. Вона буває декількох видів - по-калочскі, по-Сегедський, по-пакшскі і навіть ... для гуляк! Популярні домашня локшина з капустою, картоплею, шпинатом або стручкової квасолею, а також курячий бульйон ujhazi.

Коротенько розібравшись з першим, плавно приступаємо до другого. Тут уява угорців не знає собі рівних, тому навіть самому загартованому в гастрономічних боях гурману доведеться поламати голову, вивчаючи меню. У більшості з цих страв провідну роль відіграє паприка. До такого роду страв відносяться, наприклад, перкельт, токань і папрікаш. Перкельт, який у всьому іншому світі носить назву «гуляш», - це м'ясне рагу з великою кількістю рубаної цибулі. В угорській кухні існують різні види цієї страви. Перкельт готують з телятини, свинини, яловичини, баранини, м'яса курки, качки, оленини, заячини. Буває навіть рибний і крабовий перкельт, а також овочевий і грибний. За великим рахунком Перкельт можна назвати все, що підсмажується (а саме від цього слова походить назва страви), в дрібно нарізаному вигляді з цибулею, потім посипається паприкою і тушкують. Токань відрізняється від Перкельт тільки тим, що м'ясо для нього нарізають тонкими смужками, а цибулю і паприку кладуть в менших кількостях, при цьому додаючи для смаку сметану, гриби, зелений горошок і зелень. Що стосується папрікаш, то за цією назвою ховаються багато страв, де м'ясо дрібно ріжеться, присмачується паприкою, а соус пом'якшений вершками або сметаною. Папрікаш готують з риби, курки, телятини або ягняти, але ніколи - з яловичини, гусятини, баранини, качки або дичини, тому як головна вимога при приготуванні цього папрікаш звучить так: «Ні жирного, ні чорного м'яса».
Ще одне традиційна страва - печеня всіляких видів. Так, наприклад, «незаймане спекотне» готується з молочного поросяти, фаршированого маринованим свинячим окостом. Або печеня з яловичини (ростбіф), що готується в самих різних варіантах.
З рибних страв зазвичай пропонується філе коропа, щуки або судака. Останній вважається кращою рибою, яку можна виловити в угорських річках. Як гарнір до рибних страв подається локшина з сиром і беконом.
Широко в угорській кухні представлені страви з овочів - солодкого перцю, кабачків, баклажанів, томатів, капусти. Спочатку овочі ріжуть на невеликі шматки, тушять їх, після чого додають пасеровку з борошна і сметани або терту картоплю. Цей спосіб називається «фезелек». Традиційний фезелек готують зі шпинату, кабачків, капусти, картоплі, квасолі, сочевиці і кольрабі.

Із закусок популярні шинка з хріном, угорська ковбаса-салямі, різноманітні м'ясні салати, шампіньйони в яйці, смажена в салі гусяча печінка. Типовим делікатесом вважається паштет із гусячої печінки. Знайдуться в меню угорського ресторану і страви для вегетаріанців. Наприклад, гарячий сир, смажені шампіньйони або суп з печериць, фруктові супи.
І, звичайно ж, просто неможливо уявити собі справжнє угорське застілля без знаменитого токайського вина, яке король Франції Людовик XIV назвав «королем вин, вином королів». Традиція виготовлення токайського вина налічує багато століть. Найзнаменитіший його сорт - асу, цінність якого залежить від кількості підв'яленого медово-солодкого винограду пізнього збору. Прекрасним букетом відрізняються і всі різновиди сорту «Саморідня» - сухе, солодке та напівсолодке. Угорські червоні вина виробляються в регіонах Егера, Печа і Сексарда. У число кращих його сортів входять «Бича кров», «Медіна», «Віллані бургунди» і «Опорто».
Поговоримо тепер про солодких стравах. Десерти угорської кухні - справжнє свято для ласунів і трагедія для тих, хто дотримується дієти. Вже один вид цих ласощів, більшість з яких укрите хмарами ніжних вершків, викликає бажання. Втім, заради цих вишуканих і дивно смачних ласощів варто забути про всілякі дієти. Один з найбільш відомих угорських десертів - рулет ретеш з тонкого тіста з яблучною, вишневою, маковою, сирною і іншими начинками. Ретеш був винайдений саме в Угорщині і відразу здобув любов не тільки жителів країни, а й інших народів. Існує навіть легенда, згідно з якою, паризький ресторан «Рітц» направив в Будапешт кондитера, щоб той вивідав рецепт знаменитого рулету. Неодмінно варто спробувати шомлойська галушок з бісквітної-шоколадного тіста зі збитими вершками, а також знамениті млинці «Гундель» з горіхово-шоколадною начинкою. Млинці також печуть з сиром, грибами або маком.

Ще одне чудове угорське ласощі - пюре з протертих каштанів зі збитими вершками. І, звичайно ж, пробувати всі ці чудові смакоту потрібно з кавою, який в Угорщині готують чудово.

Категорія: Світові новини | Переглядів: 2154 | Додав: tapir | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Форма входу
Календар
«  Лютий 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28
Архів записів
Погода
GISMETEO: Погода по г.Сумы
Ресурси
Goon Каталог сайтов Журнал для занять художньо-технічною творчістю
Міжнародні свята
Праздники ООН

Copyright MyCorp © 2016
Безкоштовний хостинг uCoz